Table './app_webeuroholding/users_hash' is marked as crashed and should be repairedTable './app_webeuroholding/users_hash' is marked as crashed and should be repaired Comitetul de coordonare in Veneto pentru atragerea investitiilor
Search:
Istoric News Furnizori Jobs Contact
română italiano english
Euroholding Euroconstruct Europrefabricate - prefabricate din beton IMP TRAVEL Europroducts Monlandys IMP Romania Netex
 
EUROHOLDING
 
» Despre noi
» Dosar de presă
» Contact

» Istoric
» News
» Furnizori
» Jobs
» Links


Achizitii proiecte

Complex rezidential Timisoara - Villaggio Mediterraneo
 

Dosar de presa

Ian Feb Mar Apr Mai Iun Iul Aug Sep Oct Noi Dec
2011
2010
2009
2008
2007
2006


Comitetul de coordonare in Veneto pentru atragerea investitiilor
Corriere del Veneto, 2010-11-07

Delocalizare, ce ne învaţă România zece ani după: “Firmele se întorc aici din China”


VENEŢIA – Delocalizare în România? Boom-ul nu mai este cel de acum zece ani care a dus la crearea celei de-a opta provincii Veneto. Totuşi, făcând bilanţul primului val, în momentul în care criza generează al doilea val, cu temerile că ar fi vorba de o fugă pur şi simplu, se vede că rezultatul este pozitiv. Bineînţeles că nu mai suntem pe vremea când căutam forţa de muncă ieftină pentru semiprelucratele din sectorul de textile sau încălţăminte: China s-a afirmat ca marea piaţă low cost, salariile din România în zece ani au crescut de cinci ori, iar unii au ales să plece în China sau Ucraina. Însă firmele din Veneto în România sunt peste 2500, 22% din acestea, cu noi veniţii în construcţii, agricultura şi sectorul agro-alimentar şi cel al energiilor regenerabile. “Delocalizatorii” au devenit producători pentru piaţa locală sau cele vecine. O experienţă, pentru Luca Serena, 48 de ani, din regiunea Treviso, preşedintele Confindustria România, care se află la conducerea firmei de construcţii Euroholding parte a grupului padovan Peruzzo, care poate da lecţii regiunii Veneto, în ceea ce priveşte atragerea firmelor, preconizând chiar întoarcerea celor care au fugit în China.
Este posibil?
“Da, în cazul firmelor de dimensiuni medii. În China forţa de muncă costă puţin, însă productivitatea este foarte scăzută, există bariere culturale şi lingvistice, distanţe şi costuri logistice mari. România este doar la o oră cu avionul distanţă de Veneto. Cu un avantaj în plus.”
Care?
“Numeroasele firme italiene din Veneto au creat un sistem de colaborare între ele.”
Dar sunt şi care îşi închid porţile în Italia şi se mută în România?
“Sunt cazuri în sectorul costrucţiilor, sisteme de tâmplărie, textile, mobilier. Poate că liniile nu funcţionează şi le aduc aici ca ultima carte pe care o joacă. Nu este însă de ajuns pentru salvarea firmelor: start-up-urile costă, e nevoie de timp pentru cucerirea pieţelor. Punctul forte sunt firmele care trebuie să aleagă între achiziţionarea de bunuri în străinătate sau producţia lor în Italia în sectoarele competitive. În conditii mai favorabile am rămâne cu mare plăcere acasă. În fond şi la urma urmei şi aici eşti tot într-o Ţară străină, condiţiile de logistică şi infrastructură rutieră nu sunt întotdeauna uşoare.”
Cu excepţia stimulentelor de înfiinţare.
“În Italia nu s-a înţeles că există o competiţie între State în ceea ce priveşte companiile. Că zone cum este a noastră, sunt în competiţie cu cele din Carinţia şi Slovenia, condiţiile de competitivitate sunt asigurate: oamenii de afaceri sunt constrânşi să se orienteze către locurile în care sunt oferite condiţii mai bune. În România cota unică de impozitare este de 16%, în Bulgaria şi Serbia de 10%, iar în Serbia, pentru fiecare angajat timp de doi ani eşti scutit de la plata contribuţiilor plus acordarea unei sume de cinci mii de euro. Bineînţeles se ia în calcul rezultatul, acela de a avea câteva fabrici.
Când Mercedes a avut de ales între Ungaria şi România pentru realizarea unei fabrici, premierul român s-a implicat, văzând România ca un eventual investitor. Mi-ar plăcea să văd acelaşi lucru şi în Italia.”
Şi în Veneto?
“În multe situaţii am acţionat ca spărgători de gheaţă. Putem să luăm noi iniţiativa.”
Pentru a face ce anume?
“Să atragem investiţii care să facă diferenţa. Investiţiile străine reprezintă 35% din PIB-ul României: ţara ar fi în genunchi fără acestea. În schimb Ikea spune că a avut nevoie de 9 ani ca să deschidă un magazin în Padova. Acest lucru este un reproş făcut regiunii Veneto, este nevoie de o nouă abordare.”
Cum să corectăm “imaginea proastă”?
“Printr-o coordonare, un comitet de coordonare regional, cu putere de decizie în ceea ce priveşte modul de atragere al investitorilor sau anumite companii. Veneto este interesată să atragă cercetarea la nivel înalt? Sau măcar o parte a industriei auto? Comitetul de coordonare se poate mişca astfel încât să depăşească voturile împotriva. Până la urma urmei “Pasajul” s-a facut în trei ani. Deci, însuşi guvernatorul Zaia se poate implica acordând condiţii favorabile sau să uşureze dificultăţile birocratice.”
Şi pe latură industrială?
“Alegem unde să facem parcuri industriale, poate cu firme dintr-un anumit sector şi laboratoare în comun. Trebuie eradicat modelul sediu central-hala industrială.”

Table './app_webeuroholding/users_hash' is marked as crashed and should be repaired
 
19/07/2011
  Anuntul de incheiere proiect Europroducts - Programul Operaţional Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii... » citeste tot
04/05/2011
  IMP Romania – anunt informare publica pentru acord mediu - ANUNŢ  PUBLIC       S.C. I.M.P. ROMÂNIA INDUSTRIAL CO S.A., cu sediul social în Chisoda, str. Calea Sagului,... » citeste tot
30/12/2010
  SC EUROPREFABRICATE SRL a derulat pe o perioada de 6 luni, proiectul „un loc de muncă mai sigur pentru angajați mai -   Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional... » citeste tot

» mai multe stiri
  ©2018 Euroholding Group. Login